Szedd magad tudnivalók

Hasznos információk sorban

Szamóca, meggy, õszibarack, kajszi

Miért érdemes nálunk szedd magad gyümölcsöt vásárolni?

  • Így garantáltan egészséges, friss áruhoz jut.
  • A legszebb gyümölcsöket szedheti le az ültetvényrõl.
  • Ellátogatni az ültetvényre, mindig maradandó élmény. A gyümölcsszedést élvezetes családi kirándulássá teheti, ha a szüret után meglátogatja Székesfehérvár és környéke történelmi nevezetességeit, vagy természeti szépségeit.
  • Ajánlott honlapok:
  • http://www.vertesinaturpark.hu
  • http://bory-var.hu/, http://www.velenceito.hu/
  • A bolti árnál olcsóbban vásárolhatja meg a gyümölcsöket.

Általános tudnivalók

  • A napsütéses melegben nagyon fontos a folyadék utánpótlás! Hozhat magával néhány szendvicset ha több órán keresztül szeretne maradni.
  • Napközben minden esetben gondoskodni kell napvédõ krémrõl. A kora reggeli és esti órákban, pedig elõfordulhatnak szúnyogok, tehát jó, ha van kéznél szúnyogriasztó. 

  • A ruházatot illetõen- érdemes kényelmes, sportos ruhában jönni, amit nem sajnál, ha kicsit piszkos lesz. A tûzõ napon jó szolgálatot tesz egy kalap, sapka.
  • A magasabb fákról létrával könnyebben elérhetõ a gyümölcs, ezért néhány létra mindig rendelkezésre áll, de természetesen amikor sokan szednek (kajszi, fõleg hétvégén) jó, ha hoznak magukkal.     

Szamóca

Az eper a tavasz elsõ gyümölcse, ezért igen nagy öröm mindenkinek, aki szereti. Az eper nem csak ízletes, finom, frissítõ gyümölcs, hanem egészséges, fogyaszt és szépít is!

Mit hozzon magával?

  • Megfelelõ szedõedény: az eper szedéséhez a kisebb mûanyag dobozok, tálak alkalmasak. Nem szabad, hogy 4-5 epernél több kerüljön egymás tetejére, mert összenyomják egymást, és így kevesebb ideig tárolhatók.

Kiérkezéskor

  • A bejárati kaputól kövesse a nyilakat, egészen a szamócás kertig.

  •  A pénztárnál tájékozódjon, hogy az ültetvény melyik részén érik a gyümölcs, majd méresse le üres szedõedényeit.

A szedés

  • Kérjük, óvatosan mozogjanak az ültetvényben, ne lépjenek, ne térdeljenek a növényekre

  • Az eper akkor szedhetõ, ha a gyümölcsök csúcsa halvány rózsaszín vagy még világos piros. Gyümölcse részben utóérik.

  • Közvetlenül nem célszerû megérinteni a gyümölcsöt a szüret alkalmával, hanem két ujj közé fogva le kell csípni a kocsánnyal együtt, majd óvatosan belehelyezni a szedõedénybe.

Otthon

  • Hazaérkezéskor válogassa át a gyümölcsöket, a nyomódott vagy sérült szemeket távolítsa el a többi közül.

  •  A gyümölcsöket 2-3 órán belül fel kell használni, vagy hûtõbe tenni, így még 2-3 napig friss marad.

  • Ne mossa meg az összes gyümölcsöt, mert így elõsegíti azok rothadását. Mindig csak annyi epret mosson meg amennyit azonnal elfogyaszt.

Felhasználás

Fogyaszthatjuk nyersen önmagában, fagylalttal, de süteményekbe is tehetjük. Készíthetünk belõle lekvárt, dzsemet, aszalt epret, fagylaltot, levest, csak a fantáziánk szab határt a lehetõségeknek.

Fajtaleírás

Alba

Nagyon korai érésû. Gyümölcs nagy, hosszúkás alakú, nagyon kemény húsú, csillogó piros színû, kiváló aromájú. Könnyen, gyorsan szüretelhetõ.

Elsanta 

 

Középkorai érésû. Elterülõ, erõs növekedésû, laza habitusú, indaképzése közepes. Gyümölcse nagy, kúp alakú, erõsen fénylõ, nagyon mutatós. Aromája inkább közepes, érett állapotban történõ szedéskor jóval aromásabb. Elsõsorban friss piaci értékesítésre javasolt, elõhûtve sokáig tartja fényes piros színét.  

 Clery           

Az elmúlt évek egyik legkiválóbb minõségû korai fajtája. Gyümölcse nagy, világos piros, illatos, jó ízû

Arosa

Az Elsanta után mintegy 5 nappal érik, kiváló termõképességû fajta. Termése nagy, kemény húsú, hûtõben napokig eltartható.

Meggy

A meggy édeskésen fanyar ízû gyümölcs. Színe a világospirostól egészen a bordóig terjed. Fantasztikusan finom nyersen, de csodás befõtt, szörp, lekvár, vagy dzsem is készíthetõ belõle. A meggyszósz, meggyes sütemények meggyleves változatossá tehetik az ebédeket, vacsorákat.

Mit hozzon magával?

  •  Megfelelõ szedõedényt: a meggy szedéséhez a vödör, láda, kosár egyaránt megfelel. Fontos, hogy óvatosan, nedobálva tegyük a gyümölcsöt az edénybe, a nyomott gyümölcs igen gyorsan penészedésnek, romlásnak indul.

Kiérkezéskor

  • A pénztárnál tájékozódjon, hogy az ültetvény melyik részén érik a gyümölcs, majd méresse le üres szedõedényeit.
  • A bejárati kaputól kövesse a nyilakat, egészen a meggyesig.

A szedés

  • Kérjük, óvatosan mozogjanak az ültetvényben, autóval ne menjenek be a sorok közé, mivel könnyen sérülnek az ágak. A gyümölcsöt óvatosan szedjék, ne törjék le az ágat.
  • A meggy a fogyasztási cél szerint szedhetõ. Befõttnek akkor szedhetõ, ha a gyümölcs húsa még viszonylag kemény, de már szépen színezõdött. Friss fogyasztásra érdemes szárral szedni az érett meggyet. Gyümölcse részben utóérik.
  • Óvatosan helyezzék a szedõedénybe, lehetõleg ne törjön, nyomódjon a gyümölcs.. 

Otthon

  • Hazaérkezéskor válogassa át a gyümölcsöket, a nyomódott vagy sérült szemeket távolítsa el a többi közül.
  • A gyümölcsöket 4-5 órán belül fel kell használni, vagy hûtõbe tenni, így még 2-3 napig friss marad.
  •  Ne mossa meg az összes gyümölcsöt, mert így elõsegíti azok rothadását. Mindig csak annyi meggyet mosson meg amennyit azonnal elfogyaszt.

Felhasználás

Fogyaszthatjuk nyersen önmagában, de süteményekbe is tehetjük. Készíthetünk belõle lekvárt, dzsemet, aszalt meggyet, fagylaltot, levest, csak a fantáziánk szab határt a lehetõségeknek.  

Fajtaleírások

Jubileum

A Jubileum fajta június közepétõl érik, sokáig a fán marad. Színe sötét, szinte feketés piros, húsa is szines, kemény. Kiváló friss fogyasztásra és befõttnek egyaránt.

Érdi bõtermõ

A fajta június második felében érik, középnagy-nagy, megnyúlt gömb alakú a bogyó. Héja sötét kárminpiros színû. Húsa sötétbordó, középkemény, finoman rostos, bõlevû, íze kellemesen édes-savas, harmonikus. Friss fogyasztásra ugyanúgy alkalmas, mint befõttnek, vagy meggylének.

 

Õszibarack

Mit hozzon magával?

  • Megfelelõ szedõedényt: az õszibarack szedéséhez a vödör, láda alkalmas. Nem szabad, hogy a gyümölcs megnyomodjon, ezért csak óvatosan kell a szedõedénybe tenni, mert a nyomott gyümölcs kevesebb ideig tárolható. 

Kiérkezéskor

  • A pénztárnál tájékozódjon, hogy az ültetvény melyik részén érik a gyümölcs, majd méresse le üres szedõedényeit.
  • A bejárati kaputól kövesse a nyilakat, egészen a sárga, vagy fehér zászlóval jelzett öszibarack tábláig.

A szedés

  • Kérjük, óvatosan mozogjanak az ültetvényben, ne törjék le az ágat, hajtást, ne szedjenek le éretlen gyümölcsöt
  • A szedésnél a felhasználás célja szerint kell a gyümölcsöt kiválasztani. Befõttnek a kemény, de már jellegzetesen színesedett, érett gyümölcs alkalmas. Frissfogyasztásra szedhetö a szinte már puha, teljesen érett gyümölcs, de arra figyelni kell, hogy ebben az állapotban már csak nagyon rövid ideig tárolható. Az õszibarack utóérõ, a keményen, féléretten szedett gyümölcs néhány nap alatt megérik otthon.

Otthon

  • Hazaérkezéskor válogassa át a gyümölcsöt, a nyomódott vagy sérült szemeket távolítsa el a többi közül.
  • A gyümölcsöt hûtõbe kell tenni, így még tovább friss marad.
  • Ne mossa meg az összes gyümölcsöt, mert így elõsegíti azok rothadását. Mindig csak annyi mosson meg amennyit azonnal elfogyaszt. 

Felhasználás 

Fogyaszthatjuk nyersen önmagában, fagylalttal, de süteményekbe is tehetjük. Készíthetünk belõle lekvárt, dzsemet, aszalt õszibarackot, fagylaltot, levest, csak a fantáziánk szab határt a lehetõségeknek.

 

Sárgabarack

Mit hozzon magával?

  • Megfelelõ szedõedényt: a sárgabarack szedéséhez a vödör, láda alkalmas, de szedhetõ tálba, kosárba is. Nem szabad, hogy a gyümölcs megnyomódjon, ezért csak óvatosan kell a szedõedénybe tenni, mert a nyomott gyümölcs kevesebb ideig tárolható. 

Kiérkezéskor

  • A pénztárnál tájékozódjon, hogy az ültetvény melyik részén érik a gyümölcs, majd méresse le üres szedõedényeit.
  • A bejárati kaputól kövesse a nyilakat, egészen a jelzett sárgabarack tábláig.

A szedés

  • Kérjük, óvatosan mozogjanak az ültetvényben, ne törjék le az ágat, hajtást, ne szedjenek le éretlen gyümölcsöt
  • A szedésnél a felhasználás célja szerint kell a gyümölcsöt kiválasztani. Befõttnek a kemény, de már jellegzetesen színesedett, érett gyümölcs alkalmas. Frissfogyasztásra szedhetö a szinte már puha, teljesen érett gyümölcs, de arra figyelni kell, hogy ebben az állapotban már csak nagyon rövid ideig tárolható. Lekvárnak nagyon érett, puha barackot érdemes szedni, mivel az azonnal befõzhetõ. Az sárgabarack is utóérõ, a keményen, féléretten szedett gyümölcs néhány nap alatt megérik otthon. Cefrének a lepotyogott, ép, egészséges gyümölcs a legalkalmasabb.

Otthon

  • Hazaérkezéskor válogassa át a gyümölcsöt, a nyomódott vagy sérült szemeket távolítsa el a többi közül.
  • A gyümölcsöt hûtõbe kell tenni, így még tovább friss marad.
  • Ne mossa meg az összes gyümölcsöt, mert így elõsegíti azok rothadását. Mindig csak annyi mosson meg amennyit azonnal elfogyaszt. 
  • A lekvárnak szedett barackot gyorsan kell feldolgozni, mivel érettsége miatt gyorsan romlik.

Felhasználás 

Fogyaszthatjuk frissen, naponta nagyon egészséges. Finom fagylalttal, de süteményekbe is tehetjük. Készíthetünk belõle lekvárt, dzsemet, aszalt barackot, fagylaltot, levest, fõzhetõ belõle pálinka. A felhasználási, feldolgozási lehetõségek igen széleskörûek.

Fajták leírása

 

Gönci magyar kajszi

Július elsõ felében érik. Gyümölcse sokoldalúan használható, alkalmas befõttnek, dzsemnek, lekvárnak, baracklének, de aszalni is lehet.
Közepes méretû, gyümölcse gömbölyded, oldalról kissé lapított.
Héja narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedõszínnel mosott.
Húsa narancssárga, lédús, igen finom.

Pannónia

Mintegy egy héttel a Gönci magyar kajszi után érik. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas.
Közepes méretû  gyümölcse szintén gömbölyû, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedõszín alakúl ki.
Húsa narancssárga, savasabb mint a 'Magyar kajszi', ízletes.
Kis méretû szétterülõ koronát nevel.

Mandula kajszi

A 60-as években, Magyarországon nemesített fajta, valamennyi kajszitermesztõ tájon elõfordul.
Július közepén érik, friss fogyasztásra és befõtt-készítésre is alkalmas.
Nagy gyümölcse erõsen megnyúlt , oldalról lapított , mandula alakú. Világos narancssárga héja a napos oldalon kismértékben pirossal fedett. Húsa sárga, közepesen kemény, lédús, ízletes.