Menü megjelenítése

Gazdaság


Ismerje meg gazdaságunkat!
A Barackvirág Farm Fejér megyében, a Székesfehérvár melletti Csalán található. A gyümölcstermesztés Fejér megyében három fõ körzetben koncentrálódik: Felsõörs körzetében, Mór környékén és a Velencei-tó körzetében. Területi kiterjedés szempontjából ez utóbbi a legnagyobb - mintegy ezer ha – ennek jól megközelíthetõ központi részén helyezkedik el a gazdaság.

 

 

Gazdaságunk rendkívül kedvezõ termõhelyi adottságú területen, Székesfehérvártól K-re, a Pátkai tározó közelében található. Természetföldrajzi tájbeosztás szerint a Zámolyi medence és az Észak-Mezõföld találkozásánál fekszik. A gyümölcsös területe ÉNy-DK irányba lejt, két szélsõ pontja között jelentõs a szintkülönbség. Legmagasabb része 195 m, míg a legmélyebben fekvõ területe 162 m-re fekszik a tenger szintje felett. Domborzati viszonyai tehát biztosítják a jó megvilágítottságot, ugyanakkor az esetleges tavaszi fagyok “lefolynak” a lejtõn. így szerencsére kevés a fagykáros évek száma. Éghajlati szempontból a Közép-Alföld éghajlati tájba sorolható – jellemzõje a mérsékelten meleg nyár, szélsõségektõl mentes tenyészidõszak. Csapadékban viszonylag szegény, hajlamos a nyári aszályra. Talajtani szempontból mészlepedékes csernozjom talaj és csernozjom barna erdõtalaj található a területen.

 

A gazdaság jól megközelíthetõ aszfaltúton, Székesfehérvártól, az M7-es autópályától egyaránt mintegy 8 km-re helyezkedik el.

 

A családi gazdaság megalakulása, 1992 óta termesztünk csonthéjas gyümölcsöket, a szántóföldi növénytermesztés 2014-tõl sajnos megszûnt. Jelenleg 54 ha-on gazdálkodunk, ami teljes egészében gyümölcsös terület.

 Az ültetvényben kajszi, õszibarack, meggy, kisebb területen szilva található.

 

 

 

A gyümölcsös területén a mai elvárások szerinti integrált termesztést folytatunk, annak minden elemében, a termõhely választás, kiváló minõséget biztosító a terület adottságait figyelembe vevõ fajta és alanyhasználat tekintetében egyaránt.

 

 

Az ültetvényben a mûvelési rendszert a fajok adottságait és a kombinált szedési megoldást - kézi illetve gépi rázott - figyelembe véve alakítottuk ki. A katlan illetve váza koronát jelentõs részben zöld állapotban metsszük.

 

A sorközök füvesítettek, a korona alatti részek mechanikusan mûveltek és csak keskeny sáv vegyszeresen gyomirtott.

 

A növényvédelem az integrált növénytermesztés elveinek megfelelõen helyszini elõrejelzésekre alapozott. Minden érintett fajra feromoncsapdákat helyezünk ki a rajzás dinamika megfigyelésére, alkalmazzuk a korszerû légtértelítéses technikát. Figyelmet fordítunk a környezetünkben élõ hasznos madarak és rovarfajok védelmére is. A gyepes sorközök miatt esetenként felszaporodó pocok irtását kiválóan végzik az itt megtelepedett ölyvek, vércsék.

 

Az ültetvény területe csepegtetõ öntözésre berendezett, ezzel a megfelelõ vízellátás mellett a harmonikus tápanyagellátás is megoldható.

 

 

A megtermelt gyümölcsöt több csatonán keresztül értékesítjük. A  "szedd magad" keretében a környékrõl érkeznek a megbízható helyrõl származó, friss, jó minõségû, saját szedésû gyümölcsöt kedvelõ vásárlók. A reményeink és igyekezetünk szerint minõségi, szép árú ezen kívül exportra, hazai étkezési piacokra és feldolgozóipari felhasználásra egyaránt kerül, vevõink elégedettségére.