Menü megjelenítése

Gazdaság


Ismerje meg gazdaságunkat!
A Barackvirág Farm Fejér megyében, a Székesfehérvár melletti Csalán található. A gyümölcstermesztés Fejér megyében három fõ körzetben koncentrálódik: Felsõörs körzetében, Mór környékén és a Velencei-tó körzetében. Területi kiterjedés szempontjából ez utóbbi a legnagyobb - mintegy ezer ha – ennek jól megközelíthetõ központi részén helyezkedik el a gazdaság.

 

 

Gazdaságunk rendkívül kedvezõ termõhelyi adottságú területen, Székesfehérvártól K-re, a Pátkai tározó közelében található. Természetföldrajzi tájbeosztás szerint a Zámolyi medence és az Észak-Mezõföld találkozásánál fekszik. A gyümölcsös területe ÉNy-DK irányba lejt, két szélsõ pontja között jelentõs a szintkülönbség. Legmagasabb része 195 m, míg a legmélyebben fekvõ területe 162 m-re fekszik a tenger szintje felett. Domborzati viszonyai tehát biztosítják a jó megvilágítottságot, ugyanakkor az esetleges tavaszi fagyok “lefolynak” a lejtõn. így szerencsére kevés a fagykáros évek száma. Éghajlati szempontból a Közép-Alföld éghajlati tájba sorolható – jellemzõje a mérsékelten meleg nyár, szélsõségektõl mentes tenyészidõszak. Csapadékban viszonylag szegény, hajlamos a nyári aszályra. Talajtani szempontból mészlepedékes csernozjom talaj és csernozjom barna erdõtalaj található a területen.

 

A gazdaság jól megközelíthetõ aszfaltúton, Székesfehérvártól, az M7-es autópályától egyaránt mintegy 8 km-re helyezkedik el.

 

A családi gazdaság megalakulása, 1992 óta termesztünk csonthéjas gyümölcsöket, a szántóföldi növénytermesztés 2014-tõl sajnos megszûnt. Jelenleg 54 ha-on gazdálkodunk, ami teljes egészében gyümölcsös terület.

 Az ültetvényben kajszi, õszibarack, meggy, kisebb területen szilva található.

 

 

 

A gyümölcsös területén a mai elvárások szerinti integrált termesztést folytatunk, annak minden elemében, a termõhely választás, kiváló minõséget biztosító a terület adottságait figyelembe vevõ fajta és alanyhasználat tekintetében egyaránt.

 

 

Az ültetvényben a mûvelési rendszert a fajok adottságait és a kombinált szedési megoldást - kézi illetve gépi rázott - figyelembe véve alakítottuk ki. A katlan illetve váza koronát jelentõs részben zöld állapotban metsszük.

 

A sorközök füvesítettek, a korona alatti részek mechanikusan mûveltek és csak keskeny sáv vegyszeresen gyomirtott.

 

A növényvédelem az integrált növénytermesztés elveinek megfelelõen helyszini elõrejelzésekre alapozott. Minden érintett fajra feromoncsapdákat helyezünk ki a rajzás dinamika megfigyelésére, alkalmazzuk a korszerû légtértelítéses technikát. Figyelmet fordítunk a környezetünkben élõ hasznos madarak és rovarfajok védelmére is. A gyepes sorközök miatt esetenként felszaporodó pocok irtását kiválóan végzik az itt megtelepedett ölyvek, vércsék.

 

Az ültetvény területe csepegtetõ öntözésre berendezett, ezzel a megfelelõ vízellátás mellett a harmonikus tápanyagellátás is megoldható.

replica watches

 

 

A megtermelt gyümölcsöt több csatonán keresztül értékesítjük. A  "szedd magad" keretében a környékrõl érkeznek a megbízható helyrõl származó, friss, jó minõségû, saját szedésû gyümölcsöt kedvelõ vásárlók. A reményeink és igyekezetünk szerint minõségi, szép árú ezen kívül exportra, hazai étkezési piacokra és feldolgozóipari felhasználásra egyaránt kerül, vevõink elégedettségére.

orologi replica italia orologi falsi panerai replica audemars piguet replica tag heuer replica cartier replica